Usein kysytyt kysymykset

Tällä sivulla kerromme tarkemmin pikavippien termistöstä ja lainsäädännöstä.

Pikavippinyt.com pikavippivertailu

Tämän sivuston tarkoitus on tuoda lainaajalle lisäarvoa helpon ja yksinkertaisen pikalainavertailun avulla. Valitse juuri itsellesi sopiva laina juuri sinulle sopivilla ehdoilla. Vertailemalla eri pikalainatuotteita keskenään lainaaja säästää kuluissa mukavan summan.

Mikä on pikavippi?

Käsite on jokseenkin hämärä, mutta pikavipiksi voidaan lukea alle 1000€ laina alle 6 kuukauden maksuajalla. Vertailtaessa todellisella vuosikorolla isompia pikavippejä esim. 1000€ pikavippiä ja 1000 € kulutusluottoa on pikavipin ja kulutusluoton raja melko hämärä ts. lainat ovat saman hintaisia.

Lainaehdot

Seuraavassa lyhyt listaus lainaehdoista, jotka pätevät kaikkiin lainatoimijoihin tällä sivustolla.

 1. Vähintään 18-vuoden ikä (joissain tapauksissa jopa 24-vuotta)
 2. Ei maksuhäiriömerkintöjä luottotiedoissa
 3. Suomen kansalaisuus
 4. Oma puhelinliittymä ei prepaid-kännykkä
 5. Pankkitili ja verkkopankkitunnukset suomalaiseen pankkiin

Miksi lainaa ei myönnetä?

 1. Virheellinen hakemus
 2. Salainen tai prepaid matkapuhelinliittymä
 3. Tilin omistaja ei täsmää hakemuksen tietojen kanssa
 4. Luottohäiriömerkintä
 5. Aikaisempi laina samaan konserniin kuuluville sivustoille on maksamatta
 6. Hakijan ikä on alle 18 vuotta tai yli 75 vuotta
 7. Yrityksen oma riskiarvio estää luoton myöntämisen

Paljonko voin saada lainaa?

Pikavippiä voi saada periaatteessa 50 - 1000 €. Käytännössä 18- 20-vuotias saa n. 50 - 200 € lainaa ja 21-vuotias tai vanhempi voi saada 50 - 400 € lainaa uutena lainan hakijana. Osa yrityksistä käyttää portaittaista lainamäärää esim. 18-vuotiaalle ensilaina vain 100 € ja seuraavat lainat voivat olla isompia. Käytännössä tuo porrastus on kaikilla yrityksillä toteutustapa vain vaihtelee eri yritysten välillä.

Vanha-asiakas vai uusi asiakas

Vanhalla asiakkaalla tarkoitetaan lainaajaa, joka on aikaisemmin lainannut pikalainaa k.o -verkkopalvelusta. Uusi asiakas ei ole koskaan aikaisemmin lainannut k.o yritykseltä tai sivustolat yhtäänn pikalainaa.

Käsittelykulut - lainanhakukulut

Lainan hakemisessa on usein mukana "piilotettuna" käsittelykuluja. Näitä syntyy esim. verkkopankkitunnistautumisesta ja tekstiviesteistä. Kulut ovat yleensä noin 3€ luokkaa. Osa lainayrityksistä tarjoaa ilmaiset lainanhakukulut.

PIN-koodi

PIN-koodi saada tunnistautuessa palveluun ensimmäistä kertaa. Ensimmäisen lainanhakuprosessin mukana kännykkääsi lähetään 4-numeroinen yksilällinen PIN-koodi. Pidä tämä koodi tallessa, sillä voit myöhemmin tarvita sitä, jos haet samasta paikasta uudelleen lainaa. Älä anna PIN-koodiasi kenekään muun haltuun.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko muodostuu kun lainna kaikki kulut lasketaan yhteen ja suoritetaan prosenttilasku lainanhoitokuluista jos laina-aika olisi 1 vuosi. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainakulut, koron, lainanhakukulut ja jne. Pikavipeissä korkoprosentti nousee korkeaksi, koska laina-aika on lyhyt ja suhteelliset lainakulut pääomaan nähden suuret prosentuaalisesti.

Lainan peruuttaminen: Kuluttajasuojalaki

Lainanhakijalla on oikeus peruuttaa ottamansa laina 14 vuorokauden kuluessa lainan myöntämisestä. Jos peruutat lainan, lainan korkoa tai lainakuluja ei tarvitse maksaa. Lainanantaja voi vaatia kuitenkin korkoa todellisen vuosikoron mukaan siltä ajalta kun lainamäärä on ollut sinun hallussasi.

Tähän säädökseen lainanantaja (pikavippiyritys) ei voi asettaa omia ehtoja, säädöksiä, menetelmiä tai omia käytäntöjä

Lue lisää: kuluttajansuojalaki - Finlex - luku 7»

Eräpäivän siirto

Pikalainapalveluissa voi eräpäivää siirtää esim. 7-14 vuorokautta kerrallaan. Lainan eräpäivän siirto maksaa lainan koosta riippuen muutamasta eurosta aina jopa yli 100€ saakka. Eräpäivän siirtäminen on kuitenkin paljon edullisempaa kuin lainan jättäminen hoitamatta jolloin laina siirtyy perintään.

Maksumuistutus

Kirjallinen maksumuistutus lähetetään kotiin, kun lainaa ei ole maksettu takaisin ajallaan. Yleensä maksumuistutuksia lähetetään 3, jonka jälkeen laina siirtyy perintään ja sieltä mahdollisesti vielä ulosottoon, jos lainaa ei saada perittyä. Jokainen ylimääräinen maksumuistutus tai prosessi perinnässä kasvattaa velan pääomaa.

Milloin pikavipit kielletään?

Pikavippiä ei olla vielä toistaiseksi kieltämässä, vaikka pikavippejä koskevia rajoituksia on eduskunnassa suunniteltukin. Asiaan liittyy paljon mediajulkisuutta, mutta toivomme pikavippialan säilyvän. Suurin osa n. 95% pikalainaajista hoitaa laina-asiansa moitteetta, vain 0,5% lainaajista joutuu pikavipeistä talousvaikeuksiin.